Natuur

De natuur op en rond ons bedrijf.

De natuur weet haar weg goed te vinden in onze boomgaarden. Hazen en fazanten maken volop gebruik van de beschutting die er te vinden is. Soms wordt er ook een ree gespot. Ook hebben we een patrijzen paartje meermalen gesignaleerd, hopelijk gaan ze broeden. De patrijs is vrij zeldzaam geworden. In de hele Hoeksche-Waard zijn er bij vogeltellingen, slechts 13 waargenomen.

Verder zien we allerlei zangvogels, zoals mezen en vinken, maar ook spechten, die volop voedsel kunnen vinden in oude bomen in de windsingel die om de boomgaard staat ter beschutting tegen storm. Rond de gebouwen zien we een paartje witte kwikstaarten, deze broeden vaak in de kistenopslag.

Voor het bestrijden van muizen maken we gebruik van torenvalken. Deze broeden in een nestkast, die we aangebracht hebben op een oude lantaarnpaal midden in de boomgaard. Nu we het toch over roofvogels hebben, kiekendieven nemen we dagelijks waar en soms een havik of een sperwer.

In een oude dennenboom naast ons huis broedde dit jaar een ransuil. Omstreeks maart hoorden we in de schemer vaak de lokroep van het mannetje, het diepe euuhh, om vervolgens beantwoord te worden door het vrouwtje. Als we in de schemer uit het kamerraam keken, met het licht uit, zagen we ze vaak vliegen of op het gazon landen om hun gevangen prooi te eten. Ook de vleermuizen komen dan voor de dag.

Nu we dit schrijven hebben we juist de eerste jonge uil waargenomen die net uitgevlogen is.

’s Avonds hoorden we al het zachte oehh vanuit een andere boom dan het nest. De volgende dag zagen we aan de uitwerpselen op onze auto in welke boom hij zat en konden we hem goed zien. De jonge uilen blijven nog wel een tijdje rond het nest en zijn straks in de schemer goed waarneembaar als ze met elkaar door de lucht buitelen.

Het maaibeleid is door de jaren heen aangepast, waar het kan houden we in watergangen rietkragen staan en rond de windsingels maaien we 1 keer per jaar. Hierdoor staan er diverse planten te bloeien, wat goed is voor de wilde bijen en hommels. Ook onder de windsingels zien we in het vroege voorjaar al planten in bloei staan. De ruigte die er verder ontstaat is ideaal voor nestgelegenheid voor fazanten en karekieten, ook bunzings maken eveneens graag gebruik van ruigte. Ook zien we in de schemer egels, deze hebben vaak een nest met jongen onder de kisten in de halfopen kistenopslag.

Het zijn niet alleen de grotere dieren die we in de boomgaard zien, maar ook oorwurmen, spinnen, roofwantsen, fluweelmijten, roofmijten en lieveheersbeestjes. Deze zijn heel belangrijk voor zowel de biodiversiteit als ter ondersteuning van de plaagbestrijding, We zijn dan ook uitermate zuinig op deze diertjes, zonder hun aanwezigheid zouden we vele keren meer moeten spuiten tegen luizen e.d. Afgelopen voorjaar hebben we voor het eerst roofwantsen uitgezet om zo op een natuurlijke wijze te zorgen dat we (bijna) geen last hebben van bladluizen.

Locatie Nieuw-Piershilseweg 4 Piershil E-mailadres mts.van.wetten@agroweb.nl Openingstijden Elke zaterdag geopend vanaf: 8.00-12.30
%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close